Önkéntesek segítségével kerül megrendezésre az a nagyszabású akciósorozat, mely során őshonos gyümölcsfák és bokrok kerülnek kiültetésre a Dunamente 20 községében.  A szervezők ezzel a megmozdulással is szeretnék bátorítani a régióban élőket arra, hogy aktívan részt vegyenek a Dunamente védelmezésében és gazdagításában.

A kiültetés az Alsó-Csallóközi Falvak Társulásának (ZODŽO) tagközségeiben valósul majd meg november utolsó hetében. Az őshonos gyümölcsfák és bokrok kihelyezése egészen konkrétan a következő településeken valósul meg: Andód, Bogya, Szilas, Bogyarét, Megyercs, Csicsó, Ifjúságfalva, Gellér, Keszegfalva, Kolozsnéma, Gúta, Kamocsa, Lipové, Ekel, Lakszakállas, Tany, Füss, Nagykeszi, Nemesócsa és Csallóközaranyos.

A kiültetésre ERRE a linkre kattintva lehet jelentkezni, a szükséges adatok kitöltésével és elküldésével.  A jelentkezők e-mailben kapnak majd bővebb tájékoztatást az ültetés pontos időpontjáról. 

A megmozdulás a “Dunamente természet ízei“ projekt részeként valósul meg, mely ez év februárjában került bemutatásra egy sajtótájékoztató keretén belül. A találkozó egyik legfőbb célja az volt, hogy a résztvevőket bevonják a Dunamente területén létrejövő Danube Naturpark létrehozásába, valamint, hogy elősegítsék a résztvevők közti kapcsolat kialakítását.

A helyi közösségek együttműködésével létrehozott natúrpark célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidékfejlesztés elősegítése. A több mint 1,9 millió eurós projekt során a kiültetés mellett egy környezetvédelmi tájékoztató pont, egy közel 250 éves épület felújítása, a Nagyléli ökoturisztikai központ feljavítása, egy fesztivál és infrastrukturális fejlesztések is megvalósulnak a Dunamentén.

A “Dunamente természet ízei“ projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a Szlovák- és Magyar Köztársaság költségvetéséből, valamint a projekt partnereinek saját költségvetéséből finanszíroznak, az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében.

A projekt megvalósítása 2018. január 1-jén kezdődött és 2019. december 31-ig tart.