A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat  a Nagykeszi-i belvízátemelő szivattyútelepnél 2020. Szeptember 24.-én 8:30 órai kezdettel sajtótájékoztatót szervezett a „Taste of Danubian Nature / A Dunamente természet ízei“ projekt keretében. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a Szlovák Köztársaság költségvetéséből, Magyar Köztársaság költségvetéséből és a projekt partnereinek saját költségvetéséből finanszírozott. A projekt a Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.

A konferencián Csóka Lajos, az Alsó-csallóközi Falvak Társulásának elnöke, amely a projekt fő partnere, bemutatja a tevékenységeket, partnereket, várt eredményeket és célkitűzéseit. A projekt további partnerei az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség (fő határon átnyúló partner, HU), Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SK), Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SK), Gönyű Község (HU), Csallóközaranyos Község (SK), Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (SK), Gönyű Horgászegyesület (HU) és Kolozsnéma Község (SK). 

A projekt megvalósítása 2018. Január 1-én kezdődött és 2019. December 31-ig tart.

A projekt célja a kilenc projektpartner közös törekvéseként megőrizni a Dunamente mindkét oldaláról a természeti és kulturális örökséget és kihasználni ezt a vidékfejlesztés érdekében.  A projekt a Natúrparkok filozófiáján alapszik, melyek célja a természeti és kulturális örökség védelme, környezetvédelmi oktatás, közvélemény és vidékfejlesztés, idegenforgalom és üdülés formálása.  A megvalósítás know-how-ját a fő határon átnyúló partner, az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség biztosítja, amely egyike a magyarországi Gerecse Natúrpark alapító tagja.

A terület túlnyomó része, melyen a projekt megvalósul, a NATURA 2000 védett területhez tartozik. A projekt megvalósításába természetvédelmi és állami intézményeket vonunk be, 20 szlovákiai községet, 30 magyarországi községet, egyesületeket, vállalkozókat és a helyi lakosokat.

Vállalatunk a projekt keretén belül vízi kaszát vásárolt. Ezen gép megvásárlásával egy lépéssel közelebb kerültünk a jobb vízminőség eléréséhez az Alsó-Csallóköz-i belvízlevezető csatornarendszerünkben. Tekintettel az intenzív mezőgazdasági termelésre ezen a területen elkerülhetetlen a belvízlevezető csatornarendszerünk nagymértékű benövése vízi növényzettel. A túlszaporodott növényzet oxigénhiányt okozhat a vízben, a feltorlódott növényzet pedig a szűkebb profilokban természetes „gátat” képezhet. Cégünk projekten belüli tevékenysége ezen kedvezőtlen hatások eltávolítására, illetve megelőzésére irányul az Alsó-Csallóköz-i belvízlevezető csatornarendszerünkben.

A vízi kaszát a csónaktest, motor,  nyomatékváltó, meghajtóegység, kaszálóegység, ülés, irányítószerkezet, borítás és korlát alkotja.

A kaszálóegység tartórúdból, vezetékekből, vízszintes és függőleges mozgó késrendszerből, mozgatóegységből áll.  A mozgatóegység lehetővé teszi ferde felületek ( rézsűk ) kaszálását. A gép teljesítményét 0,3 – 1,0  hektár/óra között adja meg a gyártó.

 1. szeptember 24.-én az ESO X5 vízi kasza gyakorlati bemutatása is megtörtént. A bemutatásra hivatalosak voltak cégünk képviselői, projektpartnerek és a közigazgatásban dolgozók is. A bemutató előtt rövid sajtótájékoztatót tartottunk. A bemutató a Gellér – Keszi elnevezésű belvízelvezető csatornán lett megvalósítva a belvízátemelő telep közelében.

A bemutató részeként karos kaszával eltávolítottuk a part menti növényzetet a csatorna egy szakaszán.

A projektnek köszönhetően megvásárolt gép már folyamatosan végzi a tisztítási munkákat a  Gellér – Keszi-i belvízelvezető csatornán. Az első októberi héten  a csatornának 1 km-s szakaszán sikerült elvégezni a karbantartási munkákat ( a belvízátemelő teleptől a folyásiránnyal ellenkező irányban  ). Az eddigi tapasztalataink alapján naponta körülbelül 200 m-s szakaszon lehet elvégezni a vízi növényzet kaszálását  ( természetesen a hasonló paraméterű csatornákon ).

Ezen a határon átnyúló területen két éves távlatban a következő tevékenységeket tervezzük megvalósítani:

 1. Főpartner – Az Alsó-csallóközi Falvak Társulása (ZODŽO)
 • Önkéntesek segítségével a ZODŽO tagközségeinek belterületein 3500 db Dunamentén őshonos gyümölcsfa és bokor kiültetése;
 • Rovarhotelek elhelyezése – 35 db, gémeskutak – 9 db, madáretetők – 35 db és madármegfigyelők – 4 db, fotócsapdák – 33 db, esőkertek – 20 db, kisebb infrastruktúra – 222 db (padok, szemetes kukák, lugasok) a ZODŽO tagközségeiben;
  • 20 község fűnyírót kap a környéke rendezésére;
  • Határon átnyúló NATÚR parkok marketing stratégiájának kidolgozása.

 

 1. Fő határon átnyúló projektpartner – Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség
 • 20 helyen bejárati kapu megépítése a Gerecse Natúrparkban,
 • 29 helyen tájékoztatási pont megépítése a Gerecse Natúrparkban,
 • A meglévő tanösvény befejezése és 500 fa kiültetése önkéntesek által,
 • A Gerecse Natúrpark fényképeivel ellátott reklámanyag nyomtatása,
 • Környezetvédelmi oktatás alapiskolás gyerekek számára,
 • Kamerarendszer kialakítása a „Vadlúd Sokadalom“ esemény népszerűsítésére.

 

 1. Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség
 • A Túzok élmény és környezetvédelmi tájékoztató pont kiépítése, ennek keretén belül IT és wi-fi csatlakozással ellátott pavilon felállítása, amely kinti tanteremként és közösségi tevékenységre szolgál, mezítlábas ösvény, kötélpálya, esőkert, madármegfigyelők, állatok részére fa gazdasági ólak kiépítése;
 • A Túzok Környezetvédelmi Képzési Központban (SEV Dropie) fekvő tó bioremediálása (nem mechanikus tisztítás);
 • Ivóvízforrás revitalizálása a Túzok Környezetvédelmi Képzési Központban;
 • Faiskola kiültetése a régió őshonos gyümölcsfafajtáiból;
 • Tanulmány kidolgozása a nyilvános esőkertekhez.

 

 1. Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat
 • Úszó kasza megvásárlása vízinövények kaszálásához.
 1. Gönyű Község Önkormányzata
 • Tanösvény kiépítése Gönyűben a Duna sétányon, melyen távcsövek, hajó formájú gyerekjátszótér, rovarhotelek, tájékoztató pontok lesznek elhelyezve, kiállítási épület felújítása.

 

 1. Csallóközaranyos
 • A Csallóközaranyoson található 247 éves épület felújítása, amely néprajzi múzeumként szolgál majd és egyben kulturális és környezetvédelmi tevékenységre lesz használva.

 

 1. Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület
 • A Nagyléli ökoturisztikai központ feljavítása: apró infrastruktúra, mint padok, pavilonok, gémeskút, gyerekjátszótéri elemek, szemétkukák, bicikliállványok elhelyezése, csónak beszerzése oktatókirándulásokhoz és lovas kocsi.

 

 1. Gönyű Horgászegyesület
 • Épület fejújítása, melyben turisztikai-horgász központ lesz kialakítva Gönyű községben.

 

 1. Kolozsnéma Község
 • „Duna természet ízei” néven fesztivál szervezése Kolozsnéma községben, ennek keretén belül természetvédelmi kampány lefolytatása, helybéli termékek előállítói mutatkoznak be és népi együttesek a projektben résztvevő falvakból;
 • Motoros csónak megvétele, mely Kolozsnéma – Gönyű dunai útvonalon közlekedik majd;
 • Az amfiteátrum építése.

A projekten belül a projekt információkat tartalmazó számos nyomtatott reklámanyag, tábla és online banner, a projekt weboldala, a partnerek weboldalain aloldalok lesznek létrehozva, melyek segítségével a program és az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program kerül propagálásra. A Dunamente mobilalkalmazás feljavítása.

A sajtóközlemény nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját (részletes információk a programról a www.skhu.eu weboldalon találhatók).