A csallóközaranyosi tájházat 2019. november 8-án ünnepélyes keretek között adták át. A 250 éves történelmi épület természetrajzi múzeumként, valamint kulturális és környezetvédelmi tevékenységek színhelyeként fog üzemelni a jövőben.

Az ünnepélyes átadó részeként elsőként egy ünnepi köszöntővel tarkított sajtótájékoztatóra került sor, melyben üdvözölték a projektpartnereket, bemutatták a „Dunamente természet ízei” projekt céljait és az eddig elért eredményeket. Ezt követően bemutatták a csallóközaranyosi tájház, azaz a Magyary-Kossa kúria felújításának folyamatát.

A munkálatok részeként a létesítmény új tetőszerkezetet és nyílászárókat kapott, emellett vezetékcsere, az épület szigetelése, a falak kiegyenlítése, külső és belső vakolás, festés, valamint az udvar térkövezése is végbement.

Az esemény kulturális műsorának részeként helyi hagyományőrző énekcsoport és helyi gyermek néptánccsoport fellépését tekinthették meg az érdeklődők. Majd ezt követően került sor a tájház ünnepélyes átadására. Háromnegyed 5-kor sor került a kiállítás megnyitójára és tematikus egységeinek bemutatására.

Az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program „Dunamente természet ízei” projekt keretén belül (SKHU/1601/1.1/258.) teljeskörűen felújított ingatlan a jövőben az Alkotások Házának ad majd otthont, melyben így a jövőben számos kiállítás, kulturális és környezetvédelmi esemény kap majd helyet.