Komáromból körülbelül negyedóra autóút, és egy valódi szépség tárul a szemünk elé. Nagylél elbűvölő környezete a filmkészítőket is megihlette már, hiszen 1986-ban itt forgatták a „Mandaléna“ (Mahuliena, zlatá panna) című csehszlovák-német mesefilmet is. A szigetre vezető, 2015-ben átadott 45 méter hosszú hidat csakugyan a mese címszereplőjéről nevezték el.

De mit is kell tudni Nagylél történetéről?

Nagylél település Csallóközaranyos része, Komáromtól 15 kilométerre található. A római korban valószínűleg őrtorony állt itt, a legenda szerint itt táborozott a csehek felett aratott győzelme után Lehel vezér. Első írásos említése a 13. század közepéről származik, amikor a fraknói grófok birtoka volt, később Komárom várának előretolt erődítménye lett. Birtokosai voltak a Ruttkayak és a Karcsayak, Karcsay László kúriát is építtetett. Maga a Léli sziget a Dunamenti Tájvédelmi Körzet és az itt megalapított madárvédelmi területhez tartozik, 1974-ben nyilvánították védetté.

A Léli sziget egyedi mezőkkel rendelkezik, melyhez hasonlót máshol nem találunk a Duna-parton. A környék a túrázás mellett alkalmas horgászásra, kenutúrákra és madármegfigyelésre is. A vízi élőlények és madarak megfigyelésén kívül pedig lehetőség nyílik frissítő fürdésre is a Duna vizében.

A sziget környezetét immáron több éve a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) már több éve gondozza, tevékenységével pedig összekapcsolja a természetvédelem és a hagyományos tájgazdálkodás eszközeit és céljait.

„A Nagyléli sziget egyfajta bemutatója a valaha volt Dunamentének és annak, ahogy hajdanán az emberek összhangban éltek a környezettel. Ez az életstílus és gazdasági forma az évek során azonban megváltozott. Mi 2006 óta vagyunk itt jelen, partnereinkkel pedig ez idő alatt sikerült megújítanunk a területet és visszahozni azt egykori formájába. A különleges madárfajok mellett lovak, tehenek, kecskék és egyéb háztáji állatok is megtalálhatóak itt. A 350 hektáros területet az itt található többszázéves tölgyek pedig méginkább kivételessé teszik“ – mondta el Tomáš Kušík, a nagyléli Ökofarmot üzemeltető BROZ társaság tagja.

A közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően a Léli szigetet immáron különböző formában, földön és vízen is megcsodálhatjuk. A gyalogos túra mellett már lehetőség van lovaskocsin ülve is körbejárni a természeti szépségeket, emellett szintén a közelmúltban egy 12 férőhelyes csónakkal is gazdagodott az Ökofarm, mellyel a sziget egy teljesen új oldalát ismerhetjük meg. Rengeteg különleges madárfaj figyelhető meg csónakon haladva, emellett gyakran lehet találkozni folyó mellett henyélő szarvasmarhákkal is.

Az Ökofarm mindkét járműhöz az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program „Dunamente természet ízei” (SKHU/1601/1.1/258.) projektnek köszönhetően jutott hozzá.

Az Ökofarm emellett állatsimogatóval, magtárral, interaktív kiállítással is várja látogatóit. A Léli sziget szinte bármilyen időpontban látogatható. Csónak, lovaskocsi vagy kenu kölcsönzése esetén azonban ajánlott az előzetes bejelentkezés.